Lajienvälisiä kohtaamisia – luonnos 1, Aino ja pikkuiset

MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa 14.5.2021 toteutettu online-performanssi Lajienvälisiä kohtaamisia – luonnos 1, Aino ja pikkuiset oli katkelma Matilda Aaltosen ja Outimaija Hakalan tekeillä olevasta videoteoksesta, joka esitetään syksyllä 2021 Todellisuuden tutkimuskeskuksen off-ohjelmistossa. Ihmisten ja muunlajisten eläinten suhdetta ja kohtaamisia käsittelevässä videoteoksessa etsitään tapoja kertoa eläimiä niin, että he saavat määrittää tilanteiden kulun, ovat vahvoja toimijoita ja tulevat nähdyksi yksilöinä.

Aino ja pikkuiset ovat Töölönlahdella asuva joutsenperhe. Aino-äiti jäi poikueensa kanssa yksin, kun haavoittunut Alvar-isä jouduttiin viemään Korkeasaaren villieläinsairaalaan, missä se päädyttiin lopettamaan. Lahden pohjoispuolella elävä toinen joutsenpariskunta osoittautui pian vaaralliseksi Ainolle ja pikkuisille, jotka reviiritietoinen koiras pyrki hukuttamaan. Joukko ihmisiä päätti auttaa Ainoa ja alkoi pitää vahtivuoroja soutaen, sillä hyökkäävä koiras arasti ja vältteli Ainolle tuttua venettä.

Helsingin sanomien kirjoituksessa vahtivuoron pitäjä kertoo joutsenkoiraan hyökkäysten Ainoa ja poikasia kohtaan olevan luonnollisia, mutta samalla Alvarin kuoleman jälkeen suojattomaksi jääneen joutsenperheen hukkuminen olisi julma kohtalo. Vahtijat tiesivät puuttuvansa luonnon kiertokulkuun, mutta koska ihminen jo puuttui joutsenten elämään lopettamalla Alvarin, heistä tuntui vastuulliselta auttaa Ainoa poikasineen selviämään. 

Osallistuimme loppukesästä soutuvuoroihin ja olimme mukana, kunnes poikaset oppivat lentämään. Keräsimme samalla materiaalia teostamme varten ja tutustuimme joutseniin.

Performanssin kautta pääsimme kokeilemaan eläinyksilöiden kertomista yhdistellen videokuvaa, puhetta ja musiikkia. Valmiissa videoteoksessa Lajienvälisiä kohtaamisia esiintyy joutsenten lisäksi useita muita tapaamiamme helsinkiläisiä eläimiä.

Taltiointi performanssista:

Lähteet ja lisätietoa Ainosta ja Alvarista:
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006563393.html

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002913805.html

Todellisuuden tutkimuskeskuksen off-ohjelmisto:

https://todellisuus.fi/off-ohjelmisto/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s